0312 260 44 10

ORTODONTİ (ÇENE BOZUKLUKLARININ, ÇAPRAŞIKLIKLARININ TEDAVİSİ)

ANA SAYFA > TEDAVİLER / ORTODONTİ /

Çene ve dişlerin yapısı ile oluşan bozuklukları inceleyip teşhis ve tedavisini yapan diş hekimliği branşına ortodonti olarak ad veriliyor. Ortodontik tedavi yöntemi süt dişleri çıktığında başlayarak, ileride oluşabilecek büyük problemlerin önüne geçilmesini sağlar. İyi bir gülümsemeden, besinlerin en uygun şekilde parçalanmasına kadar faydaları olan ortodonti, yetişkin çağlarda ise diş dizilimine kadar bir çok problemin çözümünü gerçekleştiriyor.

Çene Bozukluklarının Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan eklem ve kaslardaki problemlerden oluşan çene bozuklukları, tedavi edilmediği takdirde, ağzın işlevlerinde çok büyük sorunlar oluşturabilir. Bu rahatsızlığın en önemli belirtileri; ağızda bir yöne kayma oluşması, ağzı tam olarak açamama, kulak be baş bölgesinde başlayan ağrılar ile yemek yerken değişik seslerin çıkması ve acı hissedilmesi, çenenin takılması ve kenetlenmesi, çiğnemede hassasiyetin oluşması ve ileri dönemlerde konuşurken de ağrı oluşması olarak sıralanabilir.

Çene bozukluğuna sebep olan nedenleri ise; yemek yerken çiğnemede tek tarafın kullanılması, dişleri sürekli sıkmak, diş hastalıkları, gece diş gıcırdatmak, eksik dişler veya yüksek yapılan dolgulardan dolayı çenenin düzgün kapanmaması, kafanın sürekli önde tutulması, tırnak yeme alışkanlığı, sakız çiğneme, çeneye alınan darbe dolayısı ile kırılmalar, sürekli ağızdan nefes alma ve doğuştan gelen bozukluklar olarak sayılabilir. Rahatsızlığın tedavisi ise, öncelikle çenenin dinlendirilmesi ve ilaç tedavisi, iyileşme sağlanamadığı takdirde cerrahi müdahale ile oluyor.

Diş Çapraşıklıklarının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Dişlerin birbirinin üstüne binmesinden veya yamukluğundan oluşan çapraşıklıklarının tedavisi de ortodontinin alanına giriyor. Dişlerin çapraşıklaşmasının genel sebepleri; yüz ve çene yapısı bozuklukları, parmak emme ve dudakların ısırılması, bebeklerin biberon veya emziği uzun süre kullanması, gömük bulunan dişler, süt dişlerinin erken veya çok geç düşürülmesi olarak sayılıyor.

Tedavisi ise her yaş dönemine göre değişebiliyor, çocuklar için sabit diş telleri kullanılırken, büyükler için çıkarılabilir hareketli malzemeler kullanılabiliyor. Teknolojik gelişmeye paralel olarak gelişen bu aparatların bazıları neredeyse fark edilemeyecek şekilde uygulanabiliyor. Bu tedavi esnasında, sert yiyecekler ile asitli ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı, dişler ise doktorun önerdiği diş fırçaları ile fırçalanmalıdır.