0312 260 44 10

PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

Yeni doğan bebeklerle 13 yaşına kadar olan çocukların, ağız ve diş sağlığı ile ilgili konulara bakan, çocuk diş hekimliği bölümüne pedodonti deniyor. bu konuda özel ihtisas alan diş hekimleri, koruyucu diş hekimliğinden, her türlü tedavi ve verilmesi gereken hijyen eğitimlerine kadar, tüm konularda görev yaparlar.

Erken Diş Kaybında Yer Tutucuların Yapımı

Kendisinden sonra alttan gelecek olan ana dişleri yönlendiren süt dişleri, normal zamandan önce düşebilir. Bu sebepten dolayı süt dişlerinin yerini alacak olan dişler normal yuvalarına yerleşemeyerek, uygun olmayan biçim ve düzende yerleşmeye başlarlar, bu da daha sonraki zamanlarda daha büyük problem olarak ortaya çıkan, diş çapraşıklıklarına sebep olur ve hem görüntü hem de işlevsel olarak problemler yaratır.

Bu sorunların önlenmesi maksadı ile kaybedilen süt dişlerinden dolayı, yeni gelecek dişe uygun miktarda yer sağlamak için, hareketli ve sabit yer tutucular takılır. Yer tutucular, diğer süt dişlerinin, diş kaybından oluşan bölgeyi daraltmasına veya genişletmesine engel olurlar. daimi dişlerin çıkmaya başladığı görüldüğünde ise yer tutucular ağızdan çıkarılır. Yer tutucularda istenen özellikler; kaybedilen dişin boyutunu tam olarak koruması, dişlerin gelişimine ve yeni çıkan dişin büyümesine engel olmaması, komşu dişlerin çalışmasına engel teşkil etmemesi, kolay temizlenmesi ile estetik ve kullanışlı olması olarak sayılabilir.

Flour Uygulaması

Dişlerde koruyucu bir tabaka meydana getirerek, çürümeye karşı katkı sağlayan flour, sistemik ve topikal olarak iki şekilde uygulanıyor. Sistemik uygulamada, çocuklar 3 yaşına bastığı andan itibaren, dört ayda bir hekim tarafından, çocukların dişlerine köpük, jel veya cila şeklinde flour içeren maddelerle yapılır. Özellikle cila olarak dişlerin kurutulmasından sonra yapılan uygulamanın en etkili sonuç verdiği kanıtlanmış durumdadır. Sistemik uygulama çok kısa süren ve ağrısız yapılan bir uygulamadır. Topik uygulama ise, ailenin flour maddesi içeren ve doktorun önerdiği diş macunu ve diş fırçası ile yapılan fırçalama işlemidir.

Ağız Hijyeni Eğitimi

Çocuklarda, ağız hijyeni eğitimi, en iyi korunma yöntemi olarak kabul ediliyor. Bu maksatla önce ebeveynler eğitilmeli sonra çocukların eğitilmesi sağlanmalıdır. Bunun için öncelikle ailelerin örnek olarak, çocukların yanında kendi dişlerini düzenli olarak fırçalamaları, sonrada bu işi beraber yapmaları gerekiyor. Yedi yaşından küçük çocukların yumuşak bir diş fırçası ve flour içeren diş macunu ile günde en az iki defa fırçalaması sağlanmalıdır. Diş fırçaları 3 ile 6 ayda bir değiştirilmeli, şekerli ve yapışkan özellikli gıdalardan çocuklar uzak tutulmalı, yemeklerden sonra ağız çalkalama işlemi alışkanlık haline getirilmelidir.