0312 260 44 10

CERRAHİ TEDAVİLER (NORMAL ÇEKİMLER,20 YAŞ ÇEKİMLER,GÖMÜLÜ ÇEKİMLER)

Cerrahi tedaviler; ağız, çene ve yüz kısımlarında bulunan, yumuşak ve sert dokularda, doğuştan veya sonradan olan her türlü bozulmalar, hastalıklar ve gerekli estetik müdahaleleri içeren, diş hekimlerinin uyguladığı operasyonlara deniyor.

Diş Çekim Yöntemleri

Cerrahi tedavilerin en çok uygulandığı problemlerin başında sorunsuz olarak yapılan normal çekimler geliyor. Bu tür çekimler lokal anestezi ile görünen dişin yuvasından ayrılarak yapıldığı bir operasyon çeşididir.

Nispeten daha kapsamlı olarak yapılan 20 yaş çekimler ise, genellikle diş eti tarafından üstünün bir kısmı kaplanmış olan ve 20 yaş olarak adlandırılan ve ağzın köşelerinde bulunan iltihaplı dişlerin, çekilme işlemidir. Bu dişlerin çekiminden sonra, iyileşme sürecinde ağrı oluşabiliyor, yeni teknoloji olarak uygulanan lazerle dişin ayrılmasında ise bu ağrılar en az seviyeye indiriliyor.

Diş çekimlerinin en çok cerrahi müdahale gerektiren çeşidi olan gömülü çekimler; lokal anestezi ile yapılmakla beraber, bu yöntemin yetersiz kaldığı durumlarda genel anestezi ile de yapılıyor. Gömülü dişlerin üstü, genellikle diş eti veya kemikle kaplı olduğundan, dişlerin parçalı kırıklar haline gelmesinden ve iltihaplı bölgenin çok derinde oluşmasından dolayı, bu tip çekimlerde mutlaka cerrahi müdahale uygulanıyor. Gömülü dişler çekilmez ise; ağrı, kist ve tümör oluşabilir, komşu dişlerde problemler meydana gelebilir, çene kırklığı ve diş çapraşıklığına neden olabilir.

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çekilmelidir?

20 yaş dişleri; ağızda çapraşık diş oluşumu başladığında, ağrı ve şişme oluştuğunda, tedavisi zor olduğunda (dolgu ve kanal tedavisi gibi), ağızda kötü koku olduğunda, diş gıcırdatması olanlarda ve çeneden ses gelmeye başladığında, tam olarak çıkmadığında veya normalden fazla uzadığında ve karşılık dişi çekildiğinde çiğneme problemi olmaması için çekilmelidir.

Cerrahi Tedavilerin Uygulandığı Diğer Hastalıklar

Diş çekimlerinin yanında cerrahi tedavilerin uygulandığı hastalıkları; çenelerde oluşan kist ve tümörler, ağız bölgesinde oluşan yumuşak doku rahatsızlıkları, kemik içinde oluşan iltihaplar, yüz ve çenede meydana gelen kırıklar, çene eklemi problemleri, damak ve dudakta oluşan yarıklar, tükürük bezlerinde oluşan problemler, protez öncesi gerekli olan kemik düzenlemesi, diş ve çeneye bağlı olarak oluşan sinüs problemleri, ağız, yüz ve çene ile ilgili zorunlu estetik operasyonlar ve implant uygulamaları olarak sıralanabilir.