0312 260 44 10

İMPLANTOLOJİ (İMPLANT UYGULAMALARI)

İmplantoloji, ağızdaki eksik dişlerin, yapay olarak üretilen diş köklerinin çene kemiğine yerleştirilerek, üzerine çeşitli malzemelerden imal edilen diş protezlerin takılarak tamamlanma işlemini yapan diş hekimliği bölümüne deniyor. Bir çok diş eksikliği durumlarında zorunluluk haline gelen implant uygulamaları, yaygınlaşarak gelişmeye devam ediyor, artık ağrısız ve dikişsiz, lazerli uygulamalarla daha kısa sürede ve başarılı sonuçlar alınabiliyor.

İmplant Kimlere Uygulanabiliyor?

İmplant sağlık durumu elverişli olan ve çenesindeki kemik yapısı ile kalınlığı implanta müsait olan herkese uygulanabiliyor. Çene kemiğindeki uygunsuzluklar ise, yeni uygulamalarla kemiğin protez takviyesi şeklinde giderilerek, implanta uygun hale getirilebiliyor. Kemik yapısı daha tam olarak gelişimini tamamlamamış olan yaştaki kişilerle, şeker ve tansiyon hastalarına (doktor onayı ile yapılabiliyor) ise bu uygulama yapılamıyor.

İmplant Uygulaması Nerede Yapılmalıdır?

İmplant uygulamasının çene cerrahı, protez uzmanı ve diş eti uzmanlarının müşterek olarak yapması gereken bir operasyon niteliğinde olması ve gerekli tetkikler için panoramik ve normal röntgen cihazlarına gerek duyulması yüzünden, tam teşekküllü diş hastanelerinde yapılması gereklidir.

İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

İmplant uygulamasının en büyük avantajı, sabit protez yapılacak kadar destek dişi olmayanlar için, kullanımı zor ve yetersiz olan hareketli protezden kurtulmanın tek yolu olmasıdır. Ayrıca, tek diş eksiği için sağlam iki dişin kesilerek zarar görmesi de engellenmiş oluyor. Bunların yanında, implant uygulaması sonucunda ağızda oluşan güzel görünüm, düzgün çiğnemeden dolayı sağlıklı beslenme ve kendi dişi hissinden dolayı kazanılan öz güven de avantajların başında yer alıyor.

İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

Gerekli olan kontrollerin sonucunda, implanta uygun olan şahıslara lokal anestezi yapılarak, eksik olan diş yuvasının diş eti yeterli miktarda kesilir ve genellikle titanyumdan oluşan vidalı implant yerleştirilir. Kesilen yerin kapatılması dikişle veya lazerle dikişsiz olarak yapıldıktan sonra, implant malzemesinin kemiğe kaynaması için, 3 ile 6 ay zarfında bir süre beklenir, diş hekiminin kaynamanın sağlandığına karar vermesinden sonra implantın vidalı üst kısmı çevrilerek yerleştirilir ve işlem tamamlanmış olur. Yerleştirilen implantın tamamen doğal diş gibi işlevlerini yerine getirene kadar, bakımları ve temizliği için hekim tavsiyesine kesinlikle uyulması gerekiyor.