0312 260 44 10

AMALGAM DOLGULAR

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Amalgam dolgu diş hekimleri tarafından sıkça kullanılan bir dolgu türüydü ancak son dönemlerde porselen ve kompozit dolguların kullanımının artması ile amalgam dolgular (gümüş dolgular) daha az tercih edilen bir dolgu yöntemi oldu. Amalgam bakır, kalay ve gümüşün cıva ile karıştırılması ile ortaya çıkar. Cıva dişleri koruyarak dişlerin ağızda kalmasını sağlar. Amalgam dolgu uzun süre kullanılabilir ve fiyat olarak ucuz bir dolgudur. Amalgam dolgu kaybedilen dişlerin yerini doldurmak için kullanılabilir. Aynı zamanda dişler arasındaki boşlukları kapatmak ve dişlerin şeklini değiştirmek içinde bu dolgu yöntemi kullanılabilir.

Amalgam Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır?

Son yıllarda amalgam dolgu yöntemini tercih eden insan sayısı azalmış olsa da halen bu dolgu yöntemini tercih eden insanlar vardır. Amalgam dolgunun uygulanması için öncelikle hastanın diş dokularında oluşmuş olan kayıpları ve diş şekilleri belirlenmelidir. Belirleme işlemi tamamlandıktan sonra çürümüş ve yumuşamış diş dokusu temizlenir. Bu işlemlerin ardından amalgam dolgu dişe yapıştırılır ve son şeklini almış olur. Amalgam dolgu işlemi yaklaşık olarak yarım saat sürer ancak dolgu yapılacak diş sayısına göre bu süre değişim gösterebilir. Amalgam dolgu yöntemi daha çok estetik açıdan önem taşımayan ve daha çok çiğneme işlemlerinde kullanılan arka dişler için uygulanması gereken bir yöntemdir.

Amalgam Dolgu Yönteminin Avantajları

Amalgam dolgunun bazı avantajları bulunuyor. Bu avantajlar zaman fiyat gibi avantajlardır. Amalgam dolgunun yapımı tek seansta tamamlanabilir, işlemin kısa sürede tamamlanması hastalara zaman açısından avantaj sağlar. Dolgunun fiyat açısından diğer dolgulara oranla daha ucuz bir fiyatı bulunuyor. Amalgam dolgunun dayanıklı çok yüksektir ve özellikle arka dişler için kullanılabilir. Amalgam dolgu dişe yapıştırıldıktan sonra temizleme ve cilalama işlemleri rahatlıkla yapılabiliyor.

Amalgam Dolgu Yönteminin Dezavantajları

Amalgam dolgunun diğer adı siyah dolgudur ve bu dolgu hastanın dişinde belli olduğu için estetik açıdan hastada rahatsızlık ve kaygı yaratabiliyor. Zaten günümüzde bu nedenden dolayı pek çok insan amalgam dolgu yerine porselen dolgu kullanmayı tercih ediyor. Amalgam dolgu kullanırken sorun yaşanması durumunda diş hekimine başvurulmalıdır.